Od czasu do czasu mam ochotę na coś "innego" niż zwykły polski obiad. Wtedy odnajduję w sobie wenę i tworzę. Tworzę z tego, co mam w lodówce. Dzisiejszy przepis to częściowo eksperyment, ale całkiem udany ;)
Składniki (na 3-4 porcje):
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 por
pół kalafiora
pół brokuła
1 papryka czerwona
1 mała cukinia
pół puszki kukurydzy
oliwa (ja użyłam z dodatkiem chili)
przyprawy/zioła: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, świeża pietruszka, 2 ząbki czosnku, plaster cytryny
ryż
kurkuma
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w słupki. Pora, cebulę, paprykę i cukinię kroimy, np. w kostkę. Dodajemy kilka różyczek kalafiora i brokuła. Wrzucamy na patelnię cebulę i czosnek. Podsmażamy. Dodajemy resztę warzyw oprócz cukinii i kukurydzy (dodajemy pod koniec duszenia), dolewamy wody i dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oregano, bazylię, tymianek i plaster cytryny.
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w słupki. Pora, cebulę, paprykę i cukinię kroimy, np. w kostkę. Dodajemy kilka różyczek kalafiora i brokuła. Wrzucamy na patelnię cebulę i czosnek. Podsmażamy. Dodajemy resztę warzyw oprócz cukinii i kukurydzy (dodajemy pod koniec duszenia), dolewamy wody i dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oregano, bazylię, tymianek i plaster cytryny.
W między czasie gotujemy ryż. Ja zabarwiłam go na żółto, dodając kurkumy.
Nakładamy na talerz i posypujemy pietruszką. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Zdrowe i sycące.
Smacznego!
Justyna
PS Resztę brokuła i kalafiora można zużyć do zupy, a kukurydzę np. do sałatki.
PS Resztę brokuła i kalafiora można zużyć do zupy, a kukurydzę np. do sałatki.
Pychota, uwielbiam takie warzywne miksy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie przepisy :D Ryż+warzywa to dla mnie obiad doskonały hehe :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :) !
OdpowiedzUsuńObserwuję :)
Mmm :)) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń