Zupy lubię, ale nie aż tak bardzo, żeby jeść je często. Tę zupę zrobiłam kilka dni temu i dzisiaj znów się na nią skusiłam. Smakowała całej rodzinie, a przygotowanie trwało tylko 1 godzinę. Bardzo ją Wam polecam!
Składniki (około 6-8 porcji)
mięso z kurczaka (ja użyłam udek bez skóry)
6 ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 cebula
1 por
1 brokuł
1 kalafior
ocet winny
magi
ziele angielskie
liść laurowy
kostka rosołowa
sól, pieprz
śmietana/jogurt naturalny do zabielenia
Wykonanie:
Mięso gotujemy i odszumowujemy. Dodajemy 2-3 listki liścia laurowego i 4-5 ziarenek ziela, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, pietruszki, selera, cebulę i pora. Po 5-10 minutach dodajemy kalafiora w różyczkach, a po następnych 5 min. brokuła. Przyprawiamy solą i pieprzem, a także dorzucamy kostkę rosołową, magi i ocet winny. Na końcu zabielamy zupę śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możecie także dodać natkę pietruszki.
Justyna
zupa kalafiorowa była zmorą mojego dzieciństwa, mama gotowała non stop, bo siostra mogła jeść litrami, a ja nie znoszę haha :P
OdpowiedzUsuńBędzie dziś zupa kalafiorowa na obiad - mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię tego rodzaju zupy. :)
OdpowiedzUsuńdo tej pory robiłam kalafiorową albo brokułową, a tu jest 2w1. średnio przepadam za zupami, aczkolwiek czasem najdzie mnie na nie ochota:)
OdpowiedzUsuń..ale pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńChcialam Poinformawac, ze Twoj blog zostal dodany na liste Polskich Blogow I Vlogow Kobiecych na Swiecie
ps. brakuje nam kulinarnych blogow xxx
sciskam serdecznie