Nazywam się Justyna. Celem mojego bloga jest przedstawienie różnych przepisów - ciekawe obiady, niebanalne desery, smaczne śniadania i zdrowe kolacje, a także kilka pomysłów na przetwory zimowe.
Zapraszam serdecznie!Sałatka szwedzka
Składniki:
4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
4 papryki czerwone
ziele angielskie
gorczyca
szklanka soli
Zalewa:
3 szklanki octu
4 szklanki cukru
3 szklanki wody
Ogórki i cebulę pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Składniki zalać 9 szklankami wody, w której wcześniej rozpuszczono 1 szklankę soli. Odstawić na kilka godzin (2-3 h).
Teraz możemy zająć się przygotowaniem słoików, do których wkładamy kilka ziarenek ziela angielskiego i około pół łyżeczki gorczycy. Po 2-3 h odcedzamy ogórki i nakładamy do wcześniej przygotowanych słoików.
Zalewę należy zagotować i ostudzić, a następnie zalać sałatkę w słoikach. Pasteryzować 10 minut.
Smacznego!
Justyna
I love it!
OdpowiedzUsuń