wtorek, 17 grudnia 2013

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Składniki na 24 babeczki (ja robiłam mniejsze i wyszło mi 30):
240 g cukru pudru
110 g masła/margaryny
2 jajka
360 ml jogurtu naturalnego
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g rabarbaru
Babeczki z rabarbarem i budyniem

Nadzienie:
2 budynie śmietankowe
1 l mleka
4 łyżki cukru
garść rodzynek

Zaczynamy od zrobienia budyniu. W między czasie moczymy rodzynki i dodajemy ja na samym końcu do budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń z rodzynkami


Ciasto:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę i masło. Ucieramy.
Babeczki z rabarbarem i budyniem

Następnie dodajemy jajka i miksujemy.

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Dodajemy jogurt i miksujemy.

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Następnie wsypujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Ostatnim składnikiem jest pokrojony rabarbar.

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Tak przygotowaną masę układamy w foremkach i pieczemy przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni).

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Gdy babeczki ostygną, odcinamy górę i nakładamy budyń. Wszystko posypujemy cukrem pudrem.

Babeczki z rabarbarem i budyniem

Smacznego
Justyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz